понеделник, 4 март 2019 г.

НЯКОЛКО НАЧИНА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ


1  Намерете си хоби, което ви харесва, и редовно му отделяйте време. Не е нужно да се занимавате само с нещата, които ви се струват задължителни. Ако ви харесва да карате скейтборд, да играете шах или да четете, имайте предвид, че това е времето, в което усещате пълнота, затова не го пренебрегвайте. Колкото и натоварена да е програмата ви, ще намерите час-два свободни седмично, за да се насладите на хобитата, които обичате. Освен това по този начин ще се справяте по-успешно с останалите си ежедневни дейности.


2.     Не търсете чуждото одобрение. Хубаво е да ви похвалят за добре свършена работа, но не бива да развивате зависимост към чуждата оценка. Определете си собствени критерии за качество и ги спазвайте неотклонно. Скоро ще разберете, че така много по-трудно някой ще потиска самочувствието ви. Но се пазете и от крайности. Не се превръщайте в единствена инстанция, която не зачита мнението на останалите.

3.  Не прекалявайте с консуматорството. Няколко нови дрехи, дори и от най-скъпите, високотехнологичен телефон и изобилие от любима храна няма да ви направят щастливи. Дори и да усетите удовлетворение, ще е съвсем за кратко. По-добрият начин да се харесате на себе си и на околните е да направите нещо за тях – може да е помощ, съвет или просто компания. Не забравяйте кои са човешките стойности, докато се стремите към материалното.

4.      Излизайте сред природата. Часовете, прекарани пред компютъра, може би ще ви помогнат да се чувствате технологичен гений. Обратната страна на медала обаче е затваряне в себе си, самотност и понижено самочувствие. Затова използвайте всеки свободен миг за живи контакти и среща с природата. Може да е само разходка в парка или дори припек на пейка на слънце – организмът ви просто има нужда от това, за да се усеща жив.

5.      „Чупете” бариерите. Позволявайте си от време на време да направите някоя лудория. Разбира се, без да застрашавате здравето и живота си. Ако усетите, че „прегрявате”, оставете всичко за няколко часа – едва ли светът ще пропадне от това. Не бива да е прекалено често, защото нарушаването има смисъл само ако е изключение от правилото.

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар