четвъртък, 30 август 2018 г.

Зеленоокото чудовище - ревността

Ревността е емоция, която хората изпитват в определен период от своя живот. Някои от тях са овладели емоционалните си импулси, а други се намират под влиянието на т.нар. зеленооко чудовище, което разрушава всичко около себе си рано или късно. Хората, които не са особено ревниви, са сигурни в себе си, имат висока самооценка и се харесват такива, каквито са – със своите положителни и отрицателни черти в характера.
 
Хората, които ревнуват много, обикновено са преживели разочарование в любовта. Те мислят, че не заслужават да са обичани и ще има по-добър от тях в конкретно отношение. Вярват, че засиленият контрол върху партньора ще предотврати изневяра от негова страна например. 

Ревността е реакция на усещане за заплаха – истинска или въображаема спрямо връзка, която е много ценна за човека. Обособява се на две равнища – нормална и патологична. Нормалната ревност се основава на действителна заплаха за връзката с партньора, а патологичната е налице даже когато няма причина за подобно чувство. 

Интересното е, че ревността може да научи човек да се самоанализира и да разбира по-добре връзката и партньора си. Но вероятно той (партньорът) достига етап на емоционално натоварване и изтощение от ревността на другия. Хубаво е, че в повечето случаи ревнивите хора търсят помощ и желаят промяна у своя страна. Вие сте един/една от тях? Опитайте следните неща. Ако те не ви помогнат, потърсете директна психологическа помощ:

1. Направете списък с нещата, които пораждат у вас равностни чувства, и ги наредете последователно. Това, което ви провокира най-много, напишете в списъка най-горе.

2. Опитайте да запазите самообладание и да сте спокоен/а, когато мислено преминавате през изброените неща в списъка. Овладейте гнева и страха, които те предизвикват у вас.

3. Започнете с най-маловажния проблем в списъка. Опитайте да мислите за него и да останете релаксиран/а. След това преминете нагоре. Научете се да мислите спокойно за въпросните фактори и си повтаряйте, че подобни неща се случват на всеки. Например – почти всеки мъж се заглежда по други жени. Това обаче не бива да е повод за ревност до такава степен, че нежните половинки да вдигат скандал. Все пак те не са в състояние да „отскубнат” тестостерона на мъжа до себе си. Почти всяка дама е кокетничела, когато е била в компания и с други мъже. И това е нормално, защото един от първоначалните инстинкти на жените е да бъдат красиви и привлекателни за срещуположния пол. В този случай мъжете също не е хубаво да ревнуват. Ако тяхната половинка не си разменя телефонния номер с друг мъж или не си уговаря среща с него например, не бива да се притесняват. 

4. Всяка сутрин ставайте, отивайте до огледалото и си казвайте по 10 пъти: “Аз съм супер! Няма друг/а толкова готин/а като мен и нямам причина да се съмнявам в това! Денят ще е чудесен!”. Както стана ясно, ревнивите хора имат ниска самооценка и не харесват себе си. Осъзнайте своите положителни черти в характера, в какво сте добър/а, с какво може да се гордеете, какво може да постигнете. 

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар