събота, 29 февруари 2020 г.

ТРЕВОЖНИ АТАКИ И ТЕХНИКИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ


Много хора се чувстват тревожни и напрегнати, когато са под стрес. Стресът дори може да се проявява и чрез физически симптоми. Затова е хубаво всеки човек да знае как да релаксира тогава, когато е стресиран. Тази статия е за тези от вас, които търсят различни техники за релаксация за справяне с тревожността. Затова нека започваме.

Едно от нещата, които можете да направите, е да се опитате да контролирате дишането си. Как става това? Седнете и поставете ръцете си на стомаха. Вдишайте през носа си. Бавно. Правете това, докато не почувствате как стомахът ви се изпълва с въздух. Дъха си задръжте за няколко секунди. Издишайте бавно през устата със свити устни. 3-4 пъти са достатъчни.

Друго нещо, което можете да направите, е да изберете тихо и уютно място. Легнете или седнете по гръб. Нека мислите ви бъдат в посока за нещо хубаво, за нещо положително. Съсредоточете се върху някоя част от вашето тяло. Например – дясната ви ръка. Поемете въздух през носа и вдишвайки, раздвижете дясната си ръка за около 5 секунди. След като направите това, отпуснете бавно и издишайте. Преминете през стъпало-прасец-бедро-задни части-стомах-ръце-рамена-врат-лице. Необходими са около 10-15 минути, след което ще видите как ще се почувствате облекчени.

Техника за релаксация, която също бих ви препоръчала, е повтарянето на позитивни думи и изречения наум, които ще накарат мускулите ви да се отпуснат. Например – представете си, че сте на самотен остров, необезпокоявани от никого. Дишайте дълбоко и контролирано. Това ще забави ритъма на сърцето ви. Опитайте се да се концентрирате върху напрегнатите мускули от тялото ви, докато то (тялото ви) не се отпусне. Добра идея е да започнете от пръстите на краката и да стигнете до врата и главата. Всеки мускул трябва да се стегне за около 5 секунди и да се отпусне за около 30. И така отново и отново.

От известно време научавам колко много са хората, които имат страх от височини. Това състояние се нарича акрофобия. Затова реших да посветя малко място в темата на този панически страх. И какви са начините той да се преодолее.

Акрофобията произлиза от естествения страх от падане и нараняване. Ако някой човек има страх от височини, може да значи, че му се е случило нещо, което е причинило дълбока травма, която той несъзнавано сега свързва с височините. Мозъкът му желае да стои настрана от такива ситуации в бъдеще и затова той изпитва този страх.

Акрофобията може да бъде лекувана. Един от начините е човек да се опита да конфронтира и да промени мислите и нагласите, които водят до страха от височини. Ако някой от вас, който чете тези редове, има такъв проблем, може да опита следното – отпуснете се и визуализирайте ситуация, в която ще изпитате този страх, както и различните моменти на страха. Мислете за момента, който е най-малко страшен за вас. След това стигнете до този, който е най-страшен. Така имате шанса да изпитате косвено страха си от височини и да го преодолеете. Можете да се опитате да конфронтирате страха си и директно. Качете се на някой висок етаж и погледнете надолу. Истината е, че 75% от хората с фобии успяват да преодолеят проблема си. Понякога човек може да има нужда и от консултация с психолог в реално време и пространство.

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар