четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Влюбването в известни личности

Много тийнейджъри се влюбват в любимия си изпълнител или актьор например. Обикновено тези емоции отшумяват и се достига етапът на осъзнаване на действителността. Момичетата и момчетата, които бленуват за идола си, започват да се питат: “Всичко ли е „заринато” с него/нея? Струва ли си да страдам за някой, който може дори и да не видя на живо?”
През подобен момент минават всички тийнейджъри – в по-малка или в по-голяма степен. Ще се спра на два аспекта – влюбването от страна на момичетата и от страна на момчетата.

Изследвания показват, че това е един етап от емоционалното съзряване на нежния пол, както и важна стъпка към подготовката за реалната любов и истинския сексуален живот. Влюбването в известна личност е безопасно. Субектът е недостижим. Момичетата не се притесняват, че могат да са „отхвърлени”, а чувствата им – наранени. Те обичат идола си, без да се притесняват за негативни последици от това (например несподелени чувства). В същото време субектът изразява най-съкровените желания за това какво търси момичето до себе си.
Тийнмомичетата се развиват с поне две години напред в емоционално отношение, отколкото момчетата. В такъв случай е съвсем нормално те (първите) да се захласват повече по идолите си от музиката или киното. Пренасянето на любовните емоции към тях е резултат от нуждата на момичетата да изживеят безопасна връзка, до която да имат „достъп” в мислите си, когато пожелаят.
Тийнмомчетата също се влюбват в идолите си, но не изживяват емоциите така, както тийнмомичетата. Водещият момент при тях е по-скоро сексапилът, който притежава известната личност.
Посланието ми към тези, които се намират в подобна ситуация, е:
Емоциите, които изживявате, ви се струват вечни, но с течение на времето постепенно ще отслабнат. Може би сега не си представяте, че в бъдеще ще се влюбите и в реален обект. Ще се случи! Зная, че това ви се струва жестоко, но някой ден ще си спомняте за тези моменти с умиление. Недейте да се притеснявате за човек, който не познавате, а насочете енергията си в позитивен аспект към хора “тук и сега”.
Не позволявайте да съсипете приятелство или връзка заради субект, който е далеч от вас. Доста случаи има, в които тийнейджърите казват: “Еди-коя си звезда ни „раздели”, защото мислех и/или говорех само за него/нея, не обръщах внимание на важните за мен хора и ги загубих!” Ами, да, случва се, защото хората са устроени да приемат другите около себе си за даденост, докато се стремят към нещо, което не могат да имат. Най-тъжното е, че осъзнават всичко това, когато загубят ценен приятел или партньор.
Важно е да не прекрачвате границите, защото това води неизменно до криза и срив. В момента имате нужда да изживеете любовта “безопасно”. Без този етап просто няма да може да стигнете до момента, в който ще бъдете емоционално развити. Когато това се случи, ще бъдете готови за истинската любов. Реалната.
А каква е разликата между влюбването и любовта? Някои казват, че, за да се появи любов, е нужно време, а влюбването идва като гръм от ясно небе. За да опознаете човека срещу вас, трябва да изядете заедно една торба сол (образно казано). При влюбването е водещ първичният инстинкт. Заслепяване от първия миг. Зашеметяващо, сърцето бие учестено, струва ви се, че сякаш ще полетите, в стомаха пърхат пеперуди. Независимо от покъртителната сила на влюбването обаче, влечението е повърхностно.
Любовта също така ви помага да откриете в партньора както качествата, които харесвате, така и недостатъците му, без това да ви кара да се разделите. Всеки има и добри, и лоши черти в характера и важното е да ви е ОК заедно и да гледате в една посока. Докато влюбването ви пречи да видите в човека до вас нещо отрицателно. Склонността ви да идеализирате скрива от вас всичко, което не би ви харесало. Възхитени сте от малкото хубави качества на човека до вас и под влияние на емоцията смятате, че в бъдеще те ще надделеят над недостатъците му. Но, уви, не е така.
Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар