вторник, 11 септември 2018 г.

СМАРТФОН + ЗОМБИ = СМОМБИ

Смомби е новата най-характерна дума в речника на младите хора за 2015 година. Този факт е посочен от жури с председател Илкнур Браун. Смомби означава човек, който се е „зомбирал” в смартфона си и се е абстрахирал от околния свят. Думата е комбинация от „смартфон” и „зомби”.
Ако е необходимо да илюстрирам обяснението на „смомби”, бих се върнала на една моя статия, свързана със социалните мрежи (всъщност те вървят ръка за ръка със смартфона), в която бях акцентирала върху следното – на колко от вас им е направило впечатление например как компания, отишла на кафе, „скролва” нещо?

Няколко човека, вместо да използват свободното си време, за да се забавляват и да обменят думи „очи в очи”, харесват, споделят и тагват. Телефонните разговори вече не са толкова „модерни”, откакто съществува чатът. Проверяването на електронната поща е нещо, което човек вече механично прави, без да си дава сметка за това. Игрите също заемат голяма част от времето и вниманието му.
Прекомерната употреба на смартфон обаче може да окаже негативно влияние върху различни аспекти от живота. Най-честите проблеми са:
• Липса на съпричастност и връзка с околните
Проф. Търкъл е направила изследване, в което е посочила, че комуникацията със смартфон прави човек по-малко съпричастен към това, което се случва в живота му, семейството и приятелите му. Чатът например е много удобно средство за комуникация, но липсата на интонация, тон и изражение са ключови при общуването и връзката ни с околните. Когато човек постави смартфона си на линията на очите, обръща по-малко внимание на хората, с които е заобиколен, провежда повърхностно общуване и не намира причина да води смислен разговор.
• Липса на фокус и способност за концентрация
Нюпорт твърди, че смартфонът тренира мозъка на човек да бъде разконцентриран. Звуците от известията постоянно го държат под напрежение и по този начин не успява да се справя със задачите си. Изследвания сочат, че даже когато потребителите с хронична зависимост от компютри и смартфони оставят всичко настрани, за да могат да се съсредоточат върху конкретна задача, навикът да работят отделени от въпросните джаджи е толкова вкоренен в мозъците им, че те все още не успяват да се фокусират. 25% от автомобилните катастрофи например са причинени от използването на смартфон по време на шофиране.
• Загуба на ориентир за време
Времето, през което човек се занимава със смартфона си, минава бързо и неусетно. Той не осъзнава кога са минали 10 минути или 1 час. Затова доста хора вече закъсняват за работа, бизнес среща или разходка с приятел. Този проблем може да създаде множество други проблеми като уволнение от работа или загуба на доверен човек.
• Проблеми със съня
Много голяма част от хората между 18 и 24-годишна възраст заспиват със смартфон, а 1/4 споделят, че не спят добре, защото са „свързани” с технологиите през цялото време. Синята светлина се смесва с циркадния ритъм и звукът може да събуди човек, след като вече е заспал. Затова смартфонът е причина сънят му да бъде нарушен. 4 от 10 възрастни и тийнейджъри пък казват, че са проверявали телефона си през нощта, след като са получили звуково известие.
Специалистите от Университета Дерби споделят, че колкото по-често човек използва смартфона си, толкова е по-голям рискът той да изпадне в опасна зависимост от него. Според тях зависимият човек може да развие нарцисизъм и различни неврози.
Зависимостта от електронните устройства като цяло се среща повече сред екстровертите. Обяснението на това е, че хората, които често променят своето настроение, се опитват да стабилизират емоционалното си състояние чрез постоянното проверяване на електронната поща или чрез изпращане на съобщения.
Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар