вторник, 25 февруари 2020 г.

ЦИГАРИТЕ – ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ГИ ОТКАЖЕТЕ?


Тази статия е за онези от вас, които искат да спрат цигарите. Дали са достатъчно убедени, че го искат, или не толкова... Зная, че не е лесно. И че няма да е лесно. Но не е невъзможно. 


Много е важно откога пушите, по колко пушите, до каква степен сте зависими към цигарите. Имам доста случаи около себе си, които са ми показвали, че нищо друго освен ЖЕЛАНИЕ и ВОЛЯ не са необходими за това. Моя приятелка например ползваше лепенки за целта, но... нищо. И един ден просто каза: „Това ми е последната цигара!” и спря. От 12 години не е пушила и казва, че се чуди с какъв акъл го е правила. Сега се чувства много по-добре, здрава и щастлива. Затова се надявам със следващите редове да ви помогна поне малко в борбата с никотиновата зависимост. Тези от вас, които успеят да се справят с нея, могат да изпратят историята си на имейла на е-списание за психология „Психика” и аз обещавам, че най-интересната история ще бъде публикувана.

Но да се върнем на темата. Трябва да сте наистина убедени, че имате желание да спрете цигарите. Разбира се, че понякога няма да искате да ги откажете. Това е нормално, нормално е да имате смесени чувства. Но щом веднъж сте решили да ги откажете, ще трябва да дадете всичко от себе си, за да успеете. Когато се разколебавате и се чудите дали да спрете цигарите, кога да ги спрете, как да ги спрете, напомняйте си следните важни неща:

1.     Ще се почувствате по-здрави. Това означава, че ще спрете да кашляте и да се задъхвате.
2.     Ще сте заредени с повече енергия.
3.     Вкусовите ви усещания ще са по-добри.
4.     Зъбите ви ще са по-бели, а дъхът ви – по-хубав.
5.     Ще имате повече пари за харчене. Яко, нали?
6.     Ще се гордеете със себе си!
7.     Ще можете да контролирате много повече живота си.

Кои са стъпките, които трябва да предприемете, преди да спрете цигарите?

  •          Отбележете дата за спиране.
  •         Планирайте трудностите, които ще имате (няма как).
  •          Изхвърлете всички цигари.
  •         Ще искате да пушите на приливи и отливи. Това е нормално, спокойно.      Опитайте се да изчакате моментът да мине. Затова – пишете, рисувайте, тичайте, дишайте тежко. 
  •      Понякога мястото, на което сте, може да ви накара да искате да пушите. Отидете другаде, сменете обстановката. Навън или в различна стая.

Истината е, че щом сте поели отговорност да запалите цигара, ще трябва да поемете отговорност и да спрете. Хубаво е да не сте сами в тази ситуация и да имате подкрепа – поне един човек, на когото имате доверие, да е с вас, да му споделяте, когато ви е трудно в процеса на спиране, да ви мотивира да продължавате напред и да не се отказвате.

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар