понеделник, 3 февруари 2020 г.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЛИЗНАЦИ В ТИЙНЕЙДЖЪРСКА ВЪЗРАСТ


Наскоро получих писмо от момиче, което има сестра близначка. В тийнейджърска възраст. В писмото тя споделяше как със сестра си са били много близки, а напоследък са се отчуждили. Това ме накара да се задълбоча в темата за „тийнпроблемите на квадрат”.


Тийнейджърите близнаци, освен че трябва да скъсат пъпната връв в отношенията между родителите си, трябва да направят същото и с брата/сестра си близнак. Отношенията между близнаци са най-близките отношения, които могат да съществуват между хора. Затова необходимостта от отделяне създава много голямо напрежение. Близнаците не са съвсем еднакви, ако са отгледани в едно и също семейство – независимо дали те са еднояйчни или разнояйчни. Това е така, защото сравняването между близнаците и потребността им да намерят своята индивидуалност си казва думата.

Що се отнася до близнаците тийнейджъри – тук може да се говори много. Първо – между тях винаги има борба между сътрудничество и надпревара. Те може както да са съюзници в драмите на пубертета, така и да се отчуждят един от друг. И двамата търсят уникални интереси и уникален начин на поведение. Какво показват изследвания – сестрите близначки имат повече проблеми в пубертета, отколкото братята близнаци. Този факт най-вероятно се дължи на по-ранното социално съзряване на момичетата.

Близнаците не е хубаво да са в един клас, защото все един от двамата ще бъде водещ. Те имат нужда от различни среди, интереси и занимания, точно защото всеки търси своята индивидуалност в пубертета. И, разбира се, всеки иска да повиши самочувствието си на независима личност.

За съжаление близнаците не могат да избягат от огледалния си образ с всичките си недостатъци. Но тук идва и големият въпрос – ще бъдат ли те лоялни един към друг или не. Истината е, че в крайна сметка близнаците си остават близки след кризите на юношеството.

Отношенията между тях следват една от тези 3 линии – взаимна зависимост, взаимна независимост и зависимост само от едната страна. Какво ще рече това? Когато говорим за първа линия, имаме налице зависимост еднакво силно от другия. Когато говорим за втора линия, става дума за близнак, стремящ се към идентичност, различна от тази на другия. При трета линия единият близнак зависи от близнака, който се стреми към независимост и не желае близост.

А ако и вие, тийнейджъри, имате същия проблем – погледнете се в огледалото и се опитайте да видите единствено себе си. Създайте приятелства в среда, която е различна от тази на сестра/брат ви. И както написах и по-горе, ще видите, че когато кризите на пубертета отминат, отношенията ви отново ще са ОК.

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар