сряда, 29 август 2018 г.

Стресова ситуация - нож с две остриета

Стресова ситуация е моментът, в който ти се случва нещо непредвидимо, без въобще да си го очаквал, с такава „бясна скорост”, че са ти нужни часове, за да осъзнаеш какво е станало. Навярно, почти всеки се е сблъсквал с подобно нещо поне веднъж. Аз лично – няколко пъти. Връщайки се назад във времето (което не е особено далеч), осъзнавам, че с всяка стресова ситуация съм се научила да изграждам определени механизми, които са ми помагали да реагирам адекватно и разумно при следваща такава.

Какво всъщност се случва в подобен момент – казват ти нещо например, което ти идва като гръм от ясно небе. Не успяваш да осъзнаеш какво точно чуваш, губиш сякаш разсъдъка си за части от секундата, разтреперваш се, изпотяваш се и ти минават набързо някакви варианти какво да правиш оттук нататък. 

В повечето случаи обаче, в стремежа си да „оправиш нещата”, нацелваш точно най-лошият от всички, а знаеш, че колкото повече се опитваш да „оправиш нещата”, толкова по-зле стават те. Или пък си свидетел на нещо, от което ти омекват краката, отново се разтреперваш и като че ли светът рухва за няколко секунди. Ще споделя от личен опит как е хубаво да се реагира при стресова ситуация, без да се застрашава психическото и физическото здраве на човека:
  1. Запазете самообладание. Не действайте първосигнално! Много е важно да запазите спокойствие, независимо какво се случва. Притеснението ще ви изиграе само лоша шега и ще си навредите не двойно, а тройно повече, повярвайте! Застанете на едно място, без да се движите. Седнете. Затворете очи и дишайте дълбоко. Ако до вас има близък човек, хванете му ръката, за да се успокоите по-бързо. В такъв момент може, както някои хора се изразяват, животът да ви мине като на филм, но направете всичко възможно, за да останете спокойни.
  2. Нека сте седнали до момента, в който не започвате да чувствате как напрежението постепенно намалява. Това е важно, защото под влияние на стрес има риск да извършите нещо, за което после горчиво да съжалявате – в зависимост от това каква е ситуацията, някои хора се самонараняват, други изпадат в нервна криза и започват да блъскат и чупят, трети опитват да сложат край на живота си и т.н.
  3. Ако сте сами, повикайте близък човек. Подкрепата в ситуация на силен стрес е задължителна. Нека до вас бъде някой, на когото имате доверие и може да споделите за какво става въпрос. Имате право да го помолите да запази дискретност, ако не желаете други хора да знаят за случилото се.
  4. Не задържайте емоциите си. Говорете, плачете, НО в защитена среда. Препоръчително е отново до вас да има близък човек, за да усещате емоционална подкрепа. Когато на по-късен етап емоциите са отшумели, може да останете и сами, за да анализирате ситуацията и да решите какво ще правите оттук нататък.
  5. Ако имате възможност да промените ситуацията, набележете си с колко варианта разполагате за това. И кой е най-добрият! Не се впускайте в действия, които ще ви навредят. Винаги, преди да решите нещо, помислете за това дали ще има негативни последствия както за вас, така и за хората, които са в конкретната ситуация (ако има такива).
  6. Не позволявайте да изпадате в депресивни състояния. Най-голямата ви грешка ще е, ако се затворите в себе си. Общуването с близките, споделянето на това какво чувствате и какво ви тормози, е по-добрият вариант, вместо дистанцирането. След „първоначалния шок” излезте навън, направете една лека разходка, пуснете си вашата любима песен и си кажете: „Всичко ще е ОК! Животът е пред мен и никога не зная какво ми предстои утре! Вярвам в чудесата и зная, че и моето чудо ще се случи! Може и да отнеме малко време, но търпението ми ще бъде възнаградено! Аз мога и аз ще се справя!”

Автор: психолог Мария Коева

Няма коментари:

Публикуване на коментар